TILGANG
Over de seneste 30-40 år har vi fået et samfund, som stadig flere mistrives i.
Der diagnosticeres som aldrig før, og man kommer let til at tro, at det er den enkelte, den er gal med.
Når 82 % af os på et tidspunkt i livet rammes af en behandlingskrævende psykisk lidelse (Kessing et al.), giver det ikke mening at problematisere den enkelte. Der må være noget overordnet galt.
Det blev underbygget i 2022 i en stor undersøgelse om unges mistrivsel. Den bekræftede, at årsagen ikke skal findes hos de unge selv, men i rammerne for ungdomslivet. Især det øgede tempo i uddannelsessystemet, det tiltagende fokus på individet og på præstationer kombineret med en tendens hos de unge til at vende problemerne indad. (Kaznelson et al.)
Mere gratis psykologhjælp til flere har hidtil været politikernes løsning. Terapi kan i mange tilfælde lette byrden for den enkelte, men de færreste emotionelle og mentale udfordringer løses på 12 x 50 min. med en psykolog . Skal vi løse trivselskrisen, må der ændres radikalt på rammerne. Fra de mindste vuggestuebørn og hele vejen op i uddannelsessystemet.
Selv hvis alle kræfter på alle niveauer forenes, vil det tage år at vende udviklingen.
I mellemtiden kan der med fordel iværksættes flere tilbud, hvor vi kan møde andre med problemer, der minder om vores. Sådan et tilbud er TRIVS.
Begynd med en uforpligtende samtale, hvor du får mere at vide om, hvordan vi arbejder.
METODER
Albert Ellis
Albert Ellis' er kendt for sin Rationelle Terapi (Rational Emotive Behavior Therapy, REBT). Ellis regnes for en af de mest betydningsfulde psykologer i det tyvende århundrede. Hans tilgang var mere stoisk-filosofisk end psykologisk. Ellis' intension med ABC-metoden var at hjælpe sine klienter til at identificere, forstå og gøre op med de irrationelle overbevisninger, der fører til følelsesmæssig overreaktion.
Gøre det enkelt og lettilgængeligt at forstå sammenhængen mellem tanker, følelser og handlinger.
Sag af tidligere deltagere om metoden:
"Jeg er ikke stødt på et problem, der ikke kunne blive mindre ved hjælp af Rationel ABC."
"Det føles stadig magisk, at jeg kan sidde med tårer dryppende på papiret, når jeg begynder at skrive, for så 20 minutter senere at være helt rolig og afklaret."
"Jeg var over 30, før jeg opdagede, at jeg selv er herre over mine tanker!"
Terence Gorski
I samtalegrupperne anvender vi psykolog Terence Gorskis Problem Solving Group Therapy.
Den strukturerede form gør, at alle ved, hvad der skal ske i hvilken rækkefølge. Det skaber tryghed hos nye deltagere.
Har du aldrig prøvet gruppeterapi, tror vi, du bliver positivt overrasket over Gorskis model, der opleves på en gang omsorgsfuld og effektfuld. Du kan være med en gang eller to på prøve, hvor du ikke behøver at deltage aktivt, med mindre du selv vil.
Der er løbende tilgang af deltagere i gruppen og på kurser, hvor grupper indgår. Det betyder, at der sjældent er ventetid. Alle er med så længe, de har brug for, og ingen længere end nødvendigt.
Gruppen er baseret på tryghed, tillid og respekt, og deltagerne har naturligvis tavshedspligt om, hvem de møder og hvad de hører i gruppen.
Sagt af tidligere deltagere om gruppen:
"Man føler sig hurtigt tryg i gruppen."
"Man behøver ikke at krænge sin sjæl ud for at få noget ud af det."
"Det blev mit vendepunkt."
Empowerment
Gunnar Thorsteinssons speciale om Empowerment beskriver i essayform familiens udfordringer ved at finde sig til rette i et nyt land, lære et nyt sprog, finde nye venner etc. Han trækker parallellerne op mellem familiens oplevelser og den forandringsproces, man som afhængig gennemgår på vejen ud af en afhængighed.
Gunnar er en af Skandinaviens førende behandlere på afhængighedsområdet.
Han er specialist i tilbagefaldsforebyggelse og posttraumatisk stress og tilknyttet TRIVS på timebasis.